Podcast

 

Stockholmsidrottens podcast tar upp ämnen som berör allt från barnens idrott till idrottspolitiska frågor i Stockholmsdistriktet och utbildningsfrågor.

Du kan också hitta dem på Itunes

2014-10-03 avsnitt 1


I första avsnittet av Stockholmsidrottens pod samtalar Helen Alpstig ansvarig för #barnensidrott och Azuka Nnamaka, Barn- och ungdomsansvarig på Svenska Basketbollförbundet om barnidrott, SM-medaljer och ängsliga vuxna. De resonerar kring vuxnas inblandning i barnens idrott och hur Idrotten Vill kan se ut när det fungerar, eller inte fungerar.

2014-10-23 avsnitt 2


Snuskgubbar, pervon och peddosar! Så kan det låta när barn pratar om vuxna som gör idrottsmiljön otrygg och skrämmande. Att förebygga sexuella kränkningar och övergrepp behöver inte vara svårt även om ämnet är svårt. Helen Alpstig och Rikard Ambumsgård, MUCF, samtalar om gråzon, gränsfall och glasklart och arbetet med 
www.granser.nu där information och kunskap samlats som stöd för föreningslivet.

2014-11-06 avsnitt 3


Hur kan föreningar få hjälp via Idrottslyftet och SISU idrottsutbildarna att utveckla sin verksamhet? Camilla Johansson från fotbollsföreningen Spånga IS berättar hur de når tränare, föräldrar och spelare i sitt arbete med värdegrunden och uppdraget att få barnen att gilla fotboll och sin förening.

2014-11-25 avsnitt 4


I Stockholmsidrottens podcast denna gång träffar Helen Alpstig filosofen Fredrik Sundqvist i hans hem i Göteborg. Han började fundera på ledarskapet inom ungdomsfotboll när han själv var tränare för 10 år sedan.

2014-12-15 avsnitt 5


Samtal om svåra saker – igen! Helen Alpstig samtalar med Maria Billinger MUCF (Myndigheten för ungdom och civilsamhällesfrågor) om det svåra och hur vi som vuxna inom idrotten ska hantera när magkänslan säger att nåt inte står rätt till. Vi pratar även om inkilningar och nollningar – att utsätta och utsättas. Ska vi verkligen behöva vara ”poliser” när vi är idrottsledare? Nej, är det enkla svaret. Men vi har en skyldighet att säkerställa att inget barn far illa. Till idrottens hjälp finns bl.a. myndigheten MUCF samt Rädda barnen och BRIS.

2014-12-23 avsnitt 6


Helen Alpstig möter superintressanta Mark O Sullivan, Uefa-utbildad tränare, som berättar om hur man skapar en ”safe to fail- miljö” inom idrotten.Han berättar också om vårt största problem är att vi underskattar barns intelligens. ”Det är barnens sport och deras lärande process som är i fokus. Genom att skapa situationer som barnen tillsammans kan lösa skapas lärande.” Lyssna också på den spännande historien om hur han delvis lämnade musikkarriären för att arbeta med fotboll. >>> Läs mer på Mark O Sullivans blogg här.

2015-01-26 avsnitt 7


” -Det här handlar ju också om att man förmodligen spelar bättre fotboll om man känner sig bekväm med vem man är”. I podcast nummer 7 möter vi Camilo Laserna och Johannes Wiklund från projektet ”Fotboll för alla” Idrottsledare är livsviktiga! Vilka microhandlingar kan du som ledare göra som leder till macroeffekter.

2015-03-06 avsnitt 8


I det åttonde avsnittet av Stockholmsidrottens podcast möter Helen Alpstig barnläkaren Ulrika Berg som även är med i det åttonde och sista avsnittet av Idrottens Himmel och Helvete. Samtalet handlar mycket om hur idrotten ska behålla barn och ungdomar när de kommer upp i tonåren – då det är viktigt för barn och ungdomar och känna att de duger och får vara med i gemenskapen.

Om barn, unga och idrott.