Ett konferensrum med Barnensspelregler utlagda på bordet.

Ungdomars delaktighet – då blir det riktigt bra.

” –Det måste vara ok att ställa sig utanför gruppen en stund, om det är ett eget val. Det betyder att vi alltid måste se till att det finns en väg tillbaka in i gruppen igen”. 

Det blev ett av svaren som en klok ungdom sa på dagens utbildning. Det är en tre dagars utbildning för unga ledare på Bromma Sportscamp. Idag var det min tur att prata om Barnens spelregler 

Vi startade med en uppvärmningsövning.

Jag gillar Mentimeter frågor, eftersom det gör att det blir anonymt. De fick svara på frågan: – Hur kände du dig inför ditt första läger? Vad gjorde att lägret blev bra? Eller hände det något du inte gillade? Syftet var att fundera på vilket stöd en ledare kan ge för att möta alla nya barn.

Resultat av Mentimeter fråga. Hur kände du dig inför ditt första läger

Hur kan ni hjälpa barnen att bli nyfikna, modiga och glada?

Vi utgick från psykologiska behov som alla har. Att känna att en kan, att få välja själv och känna samhörighet. Det vi kallar Självbestämmande teorin  (Self Determination Theory)

Självbestämmande teorin + Barnensspelregler

Hur kan du som ledare hjälpa barnen till: Ja, vad roligt, jag tror jag kan

Men vad händer när stressen/pressen blir för stor? Varför vissa vill och andra inte. Vi pratade om vad händer när uppgiften blir för svår och ”försvarsmekanismerna” sätter in. När en inte känner Ja, vad roligt jag tror jag kan. När flyktbeteenden som:  -”Jag vill inte”, ”Töntig övning”, ”aj jag har ont i magen” kommer fram. Eller värst av allt ”spela död” – ingen lust alls.

Ungdomarnas delaktighet i workshopform

Vad behöver ni tänka på under lägret. Resultatet av den övningen blev bl.a. detta svar:

” –Det måste vara ok att ställa sig utanför gruppen en stund, om det är ett eget val. Det betyder att vi alltid måste se till att det finns en väg tillbaka in i gruppen igen”.

Så viktigt och så klokt! Barnen som kommer på Bromma Sports Camp kommer få möta dessa fantastiska unga ledare.