Utdrag ur belastningsregistret, BRIS-idolkort och #metoo

Många bäckar små bildar en stor å.

Utdrag ur belastningsregistret.
Tror du på fullt allvar att du kan ”se” vem som begår övergrepp? Det är snarare tvärtom, de flesta reagerar med förvåning och ”men han (ja det är oftare han) som är så trevlig.
Det handlar mycket om att bygga upp en relation och/eller maktposition för att kunna begå övergrepp.

Det viktigt att komma ihåg att en registerkontroll aldrig är någon garanti för att barn inte kommer att kunna bli utsatta för övergrepp eller annan kränkande behandling av vuxna i idrotten. Registerkontrollen är endast en del av den lämplighetsprövning som skall förhindra att olämpliga personer får förtroendeuppdrag. Det är därför viktigt att en noggrann och omsorgsfull rekryteringsprocess i övrigt utförs.
Hur vanligt är det att en förening hör av sig till den föreningen tränarna kommer ifrån och ber om ”referenser”?

Initiativet Idrottsbrevet med bl.a. Patrik Sjöberg som ambassadör håller med om att utdrag ur belastningsregister inte är hela lösningen. Men han tycker att föreningarna som avstår från att begära det är naiva.
– Pedofiler jobbar inte på ålderdomshem – de jobbar med barn. Vi hittar dem inom idrotten, scouterna, i körer – där det finns barn där finns det pedofiler.

#metoo och BRIS-idolkort
Den massiva rörelsen som #metoo har startat handlar mycket om att synliggöra och sätta ett kunskapsperspektiv på sexuella övergrepp och trakasserier. Fler av de som utsatts har sagt att de inte förstod att det var fel. Andra kan ha berättat om skuld och skam. Vilket betyder att vuxna har ett stort ansvar att ”öppna upp för att barn ska kunna berätta” Läs mer om ”Stopp min kropp”

BRIS har ett samarbete med idrotten och den 8 november kommer idrotten få ett ”eget” telefonnummer för ledare att ringa till, använd det. BRIS idolkort är ytterligare insatser som görs för att sätta ord på hur viktigt det är att vi pratar med våra barn och unga om hur de mår.

Anvisningarna för barn- och ungdomsidrott
I anvisningarna finns intentionen Trygg miljö:
– Det ska finnas minst två närvarande vuxna per lag/grupp vid varje tränings- och tävlingstillfälle. Det är ett sätt att säkerställa att en ”förövare” inte blir ensam med ett barn.
Ge  även barn och unga en chans att berätta genom att göra denna anonyma skattning med Wilda och Valter

När du som idrottsledare har misstankar eller känner oro får du mer än gärna kontakta mig på Stockholmsidrotten. Jag finns för att stötta ledare och föreningar.
Misstänker du att ett barn far illa rekommenderas du göra en orosanmälan till socialtjänsten. Du behöver inte veta säkert att något är fel, det räcker att misstänker eller känner oro. Du anmäler din oro, inte att du med säkerhet vet att barnet farit illa.

Socialjouren, dygnet runt för akuta ärenden: 08-508 400 00.
Bris stödlinje för barn: 116 111.
Bris vuxentelefon: 0771-50 50 50.
Polisen: 11414. Akuta ärenden: 112.

Det är inte bara en åtgärd som skyddar barn utan flera. Se till att du har så många olika ”skydd” som möjligt i din förening.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.