Årets Barn – och ungdomsledare 2019 – hur gick det sen?

Snart är det dags att dela ut 2020 års utmärkelse till Årets Barn och ungdomsförening och ungdomsledare. Då blev jag lite nyfiken på hur året varit för förra årets pristagare Malin Andersson Hässelby SK innebandy

Läs Malins reflektion

Det har varit ett år av fortsatt reflektion. En stor vinst för mig, att få priset, har varit att hitta formuleringarna som beskriver min syn på ledarskap och som förklarar de val jag gör. Det är inte alltid helt lätt, utan ofta agerar vi ju med någon slags automatik. Jag har dels intervjuats men också fått ett antal förfrågningar om att föreläsa. Detta har hjälpt mig att bli en bättre ledare för barn och ungdomar. Mycket genom att koppla ihop mina drivkrafter idag, med hur jag själv har upplevt idrotten genom livet. Men också hitta de inre konflikter även jag har. Jag har en stark tävlingsinstinkt till exempel. Och till andra har jag fått formulera vad som händer i mig och som utmanar mig när inte vinsten är vinsten så att säga. Utan utvecklingen.

Under året märker jag också att jag förbättrat mitt sätt att fundera över orsak och verkan. Jag ser ju nu att många insatser vi jobbat med under flera år ger frukt här och nu – det märks i tjejernas utveckling, deras ordval och beteende. Det är en härlig känsla att se att utveckling verkligen ÄR något som både är långsiktigt sett till en människas utveckling men också då något som behöver arbetas med över tid.

Jag är också ganska säker på att jag fått mer råg i ryggen. En tro på mitt sätt och en ännu starkare vilja att påverka. Det är klart att självförtroendet ökar när en får ett sådant här fint pris.

Sedan priset har vi inlett ett arbete i vår förening. Som syftar till att ta ett bättre och mer kvalitativt grepp om flickverksamheten. Vi har mötts ett antal gånger tillsammans med en processledare från RF SISU Stockholm. Prispengarna är öronmärkta att göra skillnad i detta jobb. Bland annat vill vi öka delaktigheten från ungdomarna, men också hitta sätt att stärka oss ledare och tränare vilket i sin tur ökar samarbetet som är en avgörande faktor i idrottsföreningen. Tycker jag.

Malin Andersson, tränare i Hässelby SK IBK Flickor 06/07, tilldelas Stockholmsidrottens utmärkelse ”Årets barn- och ungdomsledare 2019” för sitt viktiga och envisa arbete med att möta varje barn efter dess förutsättningar. Delaktighet är en röd tråd i Malins ledarskap och hon är mån om att barnen ska vara medvetna om sin egen utveckling och inte jämföra sig med andra. Malin Andersson visar med sitt ledarskap vägen mot framtidens idrott och en inkluderande idrott där alla har en plats. Prissumman på 10000 kronor går till barn- och ungdomsverksamheten.

Så sammanfattar Malin året som gått och vi på RF SISU Stockholm ser framemot att få ge utmärkelsen för Årets Barn- och ungdomsledare 2020, håll utkik i våra sociala medier.